1001 Tv > 1001 Yorum > Seviyor Sevmiyor ve Yapbozdaki Resmin Gizemleri

Seviyor Sevmiyor ve Yapbozdaki Resmin Gizemleri

Uzunçorap | 7.07.2016 | Seviyor Sevmiyor
Seviyor Sevmiyor

Dizilerde kitaplara, müziklere, şiirlere, resimlere yer verilmesi seyirci için hem eğlenceli hem öğretici açılımlara vesile olabiliyor. Yaz sezonu dizilerinden "Seviyor Sevmiyor" dizisinde de, dans eden bir kadın ve adam resminin basılı olduğu bir yapboz, dizide çok önemli bir unsur olması ve vurgulanan gizemiyle ilgimi çekti. Ayrıca dizi için neden bu resim seçilmiş, resmin bir hikayesi var da, dizinin hikayesiyle ileride örtüşecek mi, varsa bir ipucu bulmak istedim.

 
Kahramanlarımız Deniz ve Yiğit'in geçmişlerindeki, Mirkelam'ın "Hatıralar" şarkısı, ArkadAşk kitabı gibi özel izlerden biri olan bu yapbozla ilgili anıları şöyle:  
Yiğit evlerinin verandasında, masada oturmuş bu yapbozu yapmaktadır. Komşu evde oturan Deniz yanına gelir ve bu resmi daha önce görmüş olduğunu söyler. Eksik bir parçayı alarak, yapboza koyar. İkisi resimde sol altta görünen silik bir kadın yüzünden bahsederler. Yiğit bu kadının adama aşık olduğunu, dans eden çifti kıskandığını söyler.

Yapboza konu olan resmin orjinal adı "Danse à la campagne" (Kırda Dans). Sanatçı, Fransız ressam Auguste Renoir. Resim şu anda Paristeki Orsay Müzesinde bulunuyor. Renoir bu resmi tamamladığında 42 yaşındaymış. Orsay müzesindeki bilgilere göre bu resimdeki kişilerden erkek olanı Renoir'ın bir arkadaşı, Paul Lhote ve genç kadın da ileride (7 yıl kadar sonra) Renoir'ın eşi olacak terzi Aline Charigot.  Yani bu iki kişi arasında duygusal bir bağ yok. Daha çok resme bir modellik söz konusu gibi. Yine de hikayemizi koruyalım ve dans eden mutlu çiftimizin arasında bir hoşluk ve yakınlık olduğunu kabul edelim.
Resimdeki, Yiğit'in Deniz'e ikinci kadın olarak bahsettiği kısma, büyük versiyondan bakıldığında, kadının  yalnız olmadığı, sağ tarafta bir erkek olduğu görülüyor. Bu da, Seviyor Sevmiyor'un diğer erkek karakteri, "Go Flamingo" dergisinin içerik editörü Tuna'yı akla getiriyor. "İkinci kadın" da İrem olabilir bu durumda.  Burada dikkatimi çeken başka bir şey de, resmin orjinaliyle yapbozdaki versiyonunda, bu silik kadın ve adam görüntülerinin aynı olmadığı oldu. Acaba yapbozdaki orjinal değil de bir röprodüksiyon mu? 
Dizide Deniz ve Yiğit'in yapboz bağı devam eder. Yiğit bu yapbozun parçalarını yıllarca saklamıştır. Ayrıca  Londra'ya gittiğinde kullanması için, Deniz'e bu tablonun tasarım olarak uygulandığı bir şemsiye de hediye eder. Renoir'a gelirsek, Şemsiyeler diye bir tablosu olması dışında bulabildiğimiz bir şey yok. Şemsiyeler remsinin, ressamın kendi sanat anlayışı içinde, izlenimcilikten klasiğe yönelişinin izlerini taşıdığı kabul ediliyor.
 
"Kırda Dans", Renoir'ın en tanınan resmi değil. Ressamın en bilinen tablolaları "Moulin del la Galetta'ta Eğlence" ve "Sandal Gezisinden Sonra Öğle Yemeği". 
 
Yazımızı yine sektörle bitirelim. Renoir'in, bazı resimlerine de modellik yapmış olan küçük oğlu Jean Renoir sonradan hicivli fimleriyle tanınan bir yönetmen olmuş. Böyleyken böyle.

 

Oyuncu kadrosu Genel Bilgiler Haftalık Dizi Programı